Table of contents
Share Post

Cine sunt „experții creșterii”?

Echipa „Experții creșterii” s-a dezvoltat în ultimii ani din eforturile de organizare a olimpiadei de limba germană modernă. De curând, echipa a trecut printr-un coaching de grup, în cadrul căruia a identificat valorile care stau la baza acestei echipe și intențiile de viitor.

Credem că valorile identificate de noi pot fi o bază pentru evoluții pozitive în ansamblul sistemului educațional din România și pentru societate în general. O olimpiadă corectă și bine organizată este mult mai mult decât o olimpiadă la o disciplină „de nișă” – este un exemplu de bună practică pentru unii și o sursă de presiune pentru bune practici pentru alții…

Mă refer aici la contribuție și creștere – sursa de motivare a fiecărui membru al echipei, fie nou sau vechi. O echipă poate funcționa ca o „gașcă” dacă fiecare are o contribuție și se simte acceptat și respectat. O echipă poate funcționa ca o instituție, dacă este deschisă către noi membri fără să-și piardă identitatea și valorile și dacă promovează creșterea, dezvoltarea – atât pentru obiectivele propuse, cât și pentru membrii ei.

Când am privit în urmă, cu mândrie, noi am constatat că am realizat ceva deosebit, pe baza respectării unor valori care ne unesc, dincolo de toate diferențele dintre noi (diversitatea acceptată a opiniilor este și ea o valoare identificată!). Olimpiada de germană modernă a crescut în ultimii ani și s-au dezvoltat chiar forme noi (evaluarea neutră), ca rezultat al creșterii și contribuției celor implicați. Faptul că membrii echipei au identificat contribuția și respectarea contribuției fiecăruia drept valori importante, cu rezultat în creștere, este o confirmare a funcționării unei echipe.

O echipă se deosebește de o gașcă prin acceptarea de noi membri cu contribuții specifice și prin creșterea împreună a membrilor. Găștile sunt închise și refuză schimbarea, chiar dacă sunt unite. Echipele sunt deschise și doresc creșterea, cred în potențialul pozitiv al scimbării. Efectul echipei este uneori uimitor: oameni foarte prudenți față de schimbare în viața proprie au curajul schimbării în echipă.

Prin acumularea de experiență în aceste procese de schimbare și de îmbunătățire permanentă a olimpiadei, membrii comisiei centrale au devenit o echipă de experți ai creșterii. Alături de ei au crescut și au învățat și alții, care au contribuit la succesul olimpiadei: organizatori, profesori însoțitori sau evaluatori neutri, elevi participanți. Presupun că promovarea unor valori care nu sunt suficient manifestate în alte situații din viața publică determină atașamentul celor implicați la eforturile comune. Dacă ne închipuim valorile ca pe niște alimente, atunci toți suntem atrași de ceea ce „nu se găsește”. Înainte de 1989, bananele și portocalele erau foarte rare și mulți dintre noi încă asociem mirosul de portocale cu Crăciunul…

Echipa „Experții creșterii” constituie o sursă de inspirație pentru valorile care au dus la dezvoltarea (creșterea) ei și la creșterea olimpiadei. Membrii echipei sunt exemple de profesori care „își fac treaba” – în feluri diferite, nu după un calapod impus de cineva. Toți au competențe deosebite în unele direcții și au descoperit că pot contribui prin aceste competențe și prin creșterea altora, de care nici nu știau că le au. O echipă crește prin membrii ei, în măsura în care membrii ei cresc prin aderare la valorile echipei și prin implicare, adică prin contribuție. Fiecare contribuie în mod specific și nu numai. Când contribuția devine mai importantă decât delimitarea, atunci lucrurile merg „de la sine”, fără un efort aparent și toți creștem.

Echipa „Experții creșterii” dorește să împărtășească această experiență extraordinară, cu încrederea că, prin împărtășire, modelul acesta de succes va fi preluat de cât mai multe echipe și organizații și vom avea un sistem de educație mai bun. Avem încredere că toți cei „atinși” de experiența olimpiadei de limba germană modernă și-au crescut standardele de așteptare de la alte concursuri și vor influența lucrurile în direcția corectitudinii și bunei organizări în toate situațiile din viață. Când ai fost „contaminat” de microbul eficienței, îți dorești atât de mult ca toate sectoarele din viață să funcționeze eficient, încât contribui în mod firesc la creșterea eficienței. Uneori mai ai nevoie de răbdare, pentru că influența ta nu este destul de puternică în organizația respectivă. Simplul fapt că știi că se poate și altfel, mai bine, îți dă o direcție și o încredere pe care alții, din păcate, nu le au. Acest simț al direcției și încrederea în creștere vor crește societatea noastră în ansamblu.

Noi credem în potențialul pozitiv al schimbării și în creșterea care vine ca urmare a asumării curajului de a schimba ceva! Important este să contribuim și să creștem.

Sorin Giurumescu

Stay in the loop

Subscribe to our free newsletter.