Table of contents
Share Post

Am fost la bacalaureatul special de la Bacău și am observat câteva aspecte demne de luat în seamă. Am putut discuta cu elevi și profesori implicați, am putut constata cum a decurs întregul bacalaureat.

Așteptările elevilor sportivi au fost înșelate de realitate. După reacțiile lor, se vede că ei s-au considerat chiar nedreptățiți de un bacalaureat corect. Unii mi-au spus că ei reprezintă țara, că ei fac reclamă României și nu au timp să mai și învețe. Fără îndoială că ei nu au ajuns singuri la această abordare, au fost mereu adulți în jurul lor care le-au întărit această convingere, cum că bacalaureatul li se cuvine, ca răsplată pentru performanțele sportive. Se vede și din unele reacții ale persoanelor publice în mass-media că se caută „soluții” ca sportivii să poată „lua bacul”, cum ar fi un bacalaureat diferențiat.

Un prim comentariu aici: Mi se pare că această mentalitate, conform căreia este ok să recompensezi pe un plan pentru performanțe pe alt plan se trage din practici mai vechi, foarte răspândite în domeniul sportului pe vremea comunismului. Avem și acum generali sportivi, iar pe vremuri sportivii erau angajați și primeau salarii din întreprinderi, de la locuri de muncă fictive, pe la care nu trecuseră niciodată. De aceea nu este de mirare că sunt destui români care consideră că trebuie făcut ceva pentru sportivii care „ne reprezintă cu cinste”, chiar dacă acest ceva înseamnă să le dăm o diplomă care atestă competențe pe care nu le au.

Pe de altă parte, sentimentul de nedreptățire al sportivilor are o anume îndreptățire: Când au început ei viața sportivă, bacalaureatul, în general, și, mai ales, pentru sportivii performanți era ușor de obținut. Sportivii vedeau aici un fel de promisiune nescrisă, adică un fel de contract, pe care societatea nu îl mai onorează, din momentul în care bacalaureatul devine un examen serios. O schimbare bruscă a oricărui „contract social” este, de fapt, o revoluție/reformă, iar revoluțiile produc, în mod inevitabil, ca și războaiele, și nedreptăți sau victime colaterale.

Cred că cel mai important fenomen observat de mine acolo este atitudinea profesorilor asistenți, începând cu a doua zi de probe scrise. După prima zi, comisiile au eliminat asistenții care avuseseră (mici) scăpări de la respectarea regulilor. Acest fapt a ajutat, dar nu cred că a fost cel mai important factor care a determinat, spre surprinderea mea, o atitudine profesionistă din partea asistenților, atitudine care nu mai exista de mulți ani. Intru aici în interpretarea acestei schimbări neobișnuite de atitudine:

Schimbarea puterii politice, odată cu temerile care au existat cu privire la revenirea la un bacalaureat de „tip vechi”, alături de faptul că, în mod fundamental, oamenii sunt ființe morale care își doresc să interacționeze după reguli cunoscute și, ca atare, își doresc un bacalaureat corect, tuturor acestor elemente li s-a adăugat „ingredientul” decisiv: au început să creadă că e posibil și se dorește asta. Dacă o nouă putere politică nu schimbă ci, dimpotrivă, continuă și mărește gradul de seriozitate, atunci profesorii încep să perceapă acest semnal și, ca orice oameni, doresc să se alăture celor care fac binele, dacă au încredere că aceștia pot reuși. Cred că am asistat deci, la acest bacalaureat special, la o avanpremieră a unui „momentum” sau „point of no return” în această „reformă” a bacalaureatului. Este ca într-o bătălie din evul mediu, există un moment decisiv, care determină învingătorul, iar, din acel moment, schimbarea (victoria) se manifestă cu o viteză tot mai mare și învinșii o „rup la fugă”.

Iată de ce cred că, dacă nu apar alte mesaje publice care să producă derută, schimbarea bacalaureatului va fi tot mai puternică și vor fi multe județe unde, în acest an, vom descoperi trecerea masivă la o asistență profesionistă, unde candidații nu vor mai putea să comunice între ei.

Desigur, sunt și locuri unde este încă dificil, pentru că sunt comunități închise, unde asistenții și candidații se pot cunoaște, sau sunt locuri unde „peștele de la cap se împute”. Dar o asemenea schimbare, odată începută, se produce tot mai rapid, inclusiv pentru motivul că, din moment ce fraudele din jur devin mai puține, cei care cercetează aceste fraude se pot concentra mai bine asupra fraudelor care încă se mai produc.

Ca urmare, cred că procentul de promovare din acest an va fi și mai mic decât anul trecut, vor fi în continuare câteva cazuri de fraudă din partea profesorilor, dar mai puțin spectaculoase și mulți candidați eliminați din examen la prima probă (limba română) și din ce în ce mai puțini la probele următoare. Adică bacalaureatul special a fost doar o repetiție pentru cel din sesiunea iunie-iulie, care va fi asemănător.

Sorin Giurumescu

Stay in the loop

Subscribe to our free newsletter.