Table of contents
Share Post

Asertivitatea este o calitate a comunicării, o competență complexă pe care o poți dezvolta. Se referă la abilitatea de a spune cât mai clar și decis ceea ce vrei și ceea ce simți, într-un mod care să-i facă pe ceilalți să te și asculte, să te înțeleagă.

Prin contrast, există două forme opuse asertivității: agresivitatea și timiditatea excesivă (comportamentul pasiv-agresiv). Dacă ești agresiv, ceea ce spui nu este perceput de ceilalți. Ceilalți nu te ascultă pentru că nu ssunt atenți la pericole și la felul cum se pot apăra de tine. Dacă ești timid(ă) și „te consumi” pe dinăuntru. Atunci nu transmiți mesaje clare și ceilalți fac mereu presupuneri în legătură cu ceea ce vrei sau simți.

Ești o persoană asertivă când reușești să transmiți ceea ce vrei. Aceasta înseamnă să fii atent(ă) la reacțiile celorlalți, astfel încât aceștia să și „audă” cu adevărat ce „spui” (prin vorbe, gesturi, expresia feței etc.). Ești atent(ă) la ceilalți și să fie pregătiți să „prelucreze” mental ce ai transmis (momentul conteză).

Una din presupozițiile NLP se referă la asertivitate, prin formula: „Semnificația unui mesaj este dată de răspuns”. În workshop-urile noastre înveți să „operezi” cu aceste lucruri. Cu noi crești astfel încât transformi ce înțelegi aici (mai mult sau mai puțin) în competențe operaționale. Înțelegerea nu este suficientă, acțiunea contează” Aceste competențe operaționale devin parte din natura ta, din ceea ce ești.

Sorin Giurumescu

Stay in the loop

Subscribe to our free newsletter.

Related Articles